Bindvävsmassage

Bindvävsmassage i Malmö @HealWheel.se - Bildcred Milius007 Pixabay

Visste du att hela din kropp påverkas av hur din bindväv mår? Bindväven, eller fascian som den kallas, består av proteinerna kollagen och elastan och bildar ett nätverk över hela vår kropp. Nätverkets främsta uppgift är att hålla våra muskler på plats när vi spänner dem, samt att underlätta musklernas glidrörelser mot varandra.

Bindvävens kommunikationssystem är till och med snabbare än nervsystemets kommunikationssystem och eftersom det löper över hela kroppen innebär det att om bindväven påverkas på ett ställe i kroppen så påverkar det även andra delar av fascian och musklerna i kroppen. Smärtan kan med andra ord “vandra” och kännas någon annanstans i kroppen än där den från början uppstod (till exempel vid Fibromyalgi). Bindväven påverkas även negativt av stress via det autonoma (omedvetna) nervsystemet.

När bindväven, eller fascian är frisk och mår bra är den mjuk och följsam och tillåter dig att utföra rörelser och stretchning i alla olika riktningar innan den återgår till sin ursprungliga, normala form. Skador i kroppen repareras naturligt genom att ny bindväv bildas.

Om bindväven däremot inte är frisk och mår bra, blir den istället stram och oelastisk, något som påtagligt försämrar vår blodcirkulation och rörelseförmåga. Även långvarig stress gör att fibrerna tjocknar och växer samman då de försöker skydda den underliggande muskulaturen genom att överproducera bindväv. När dessa sammanväxningar väl bildats är de väldigt svåra att bli av med. Detta medför att det kan göra ont att röra sig, sitta stilla och även att sova, vilket i sin tur leder till ständig trötthet.

Tyvärr går många av oss runt med skadade fiber eller sammanväxningar i bindväven på grund av stigande ålder, för lite fysisk aktivitet och stretching eller att vi stressar mycket. Dock går det att återställa dessa skador i bindväven, och framförallt går det att undvika att fler missbildningar skapas genom bindvävsmassage.

Bindvävsmassagen hjälper till att lossa på den bindväv som vuxit fast, vilket kan vara en ganska plågsam process under de första 3-4 behandlingstillfällena innan bindväven mjukats upp. När väl spänningarna i musklerna börjar släppa kan även bindväven slappna av och blodcirkulationen komma igång så att kroppen kan börja reparera och läka sig själv. När blodcirkulationen ökar, hjälper det även till att transportera bort slaggprodukter, vilket leder till minskad svullnad och smärta.

Förutom ökad blodcirkulation och att kroppen släpper efter från spänningar och värk, hjälper bindvävsmassage till att göra huden mer flexibel. Andra verkningsområden som bindvävsmassage kan hjälpa mot är astma, reumatism, ledproblem, mag- och tarmproblem och olika allergier. Utför man en bindvävsmassage i ansiktet reducerar det också rynkor.

Förtätad bindväv och dålig blodcirkulation är även en av orsakerna till att celluliter bildas.