Infrarött ljus

Infrarött ljus behandling i Malmö @HealWheel.se

Inom sjukvården används infrarött ljus för dess värmande effekt och goda egenskaper att tränga in i leder och muskler. På grund av sin goda effekt på huden, används infrarött ljus även mycket inom skönhetsbranschen för att förbättra hud och minska celluliter. Långvågigt infrarött ljus har också visat sig stödja viktreducering samt verka lugnande och avstressande och ger samtidigt kroppen en ökad endorfinproduktion.

Infrarött ljus kan liknas vid en konstgjord feber då den penetrerar och tränger djupt in i muskelvävnaderna samt i våra organ (över 4 cm) och värmer upp kroppen inifrån. Till skillnad från när kroppen blir varm ”utifrån” av till exempel kläder, solen eller varmt vatten.

Infrarött ljus har därmed en mängd hälsofrämjande effekter. När det infraröda ljuset värmer upp vävnaden i kroppen så ökar blodcirkulationen och därmed stimuleras kroppens egna läkningsprocess. Även våra minsta blodkärl, kapillärerna, vidgas vid kontakt med infrarött ljus vilket förbättrar mikrocirkulationen i kroppen.

Svullnader och inflammationer minskar och skärsår, ärr och smärta av brännskador tenderar att läka snabbare eftersom ljuset har effekt på kollagenproduktionen och immunförsvaret. Olika hudbesvär såsom nässelutslag, eksem och psoriasis kan förbättras med infraröd värmebehandling. Även torr och hård hud kan bli förbluffande mjuk, len och smidig igen. Tilltäppta porer öppnas, torra döda hudceller avlägsnas och rengörs på djupet, vilket gör att besvär med exempelvis acne kan minska. Blek och ojämn hudton återställs och blir fastare och mer elastisk.

En annan intressant effekt som forskarna hittat är att infrarött ljus, på grund av effekten av den penetrerande värmen, framkallar en ökning av både hjärtvolym och hjärtfrekvens. Detta innebär att infrarött ljus kan ge oss hjärt- och kärlträning som i sin tur leder till en förbättrad kondition, trots att vi är stilla! Eftersom kroppen ständigt arbetar för att kyla ner sig själv, medför detta arbete, vid kroppslig kontakt med infrarött ljus, en omfattande ökning av hjärtfrekvensen, hjärtutbytet och metabolismen. Även NASA har gjort omfattande forskning som lett till slutsatsen att infraröd stimulering av hjärtkärlfunktionen borde vara den ideala vägen att bibehålla hjärtkärlkonditionen hos amerikanska astronauter under långa rymdflygningar.